FILMIPYÖRII.NET YLPEÄNÄ ESITTÄÄ

David Wark Griffith:
KANSAKUNNAN SYNTY (1915)

Kaikkien aikojen Elokuvan juhlanäytös päivälleen sata vuotta New Yorkin ensi-illan jälkeen!

Tiistaina 3.3. klo 23.00
Kino Engel, Helsinki (Sofiankatu 4)
Formaatti: 16mm
Esityksen kesto kelanvaihtoineen n. 2 h 30 min

VAPAA PÄÄSY!

On elokuvia, jotka ovat muuttaneet maailmaa, ja on elokuvia, jotka ovat muuttaneet elokuvaa, mutta ilman yhtä kantateosta ne olisivat kaikki jääneet tekemättä. David Wark Griffithin Kansakunnan synty on kaikkien merkittävien elokuvien alkuräjähdys: se loi vankan perustan käsityksillemme siitä, mitä seitsemäs taide on ja mitä sen tulisi olla. Ilman tätä käännekohtaa olisi nuori filmitaide – tuolloin korkeintaan sirkusattraktioon rinnastettavissa ollut hupiväline – saattanut jäädä historiaan pelkkänä vuosisadan vaihteen päiväperhona.

Pöyristyneenä elokuvapiirien yleisestä vaikenemisesta historian merkittävimmän filmin juhlakevään alla on filmipyorii.net päättänyt ryhtyä toimiin. Esitämme Griffithin mestariteoksen leikkaamattomana (joskin kuvanopeuden takia hieman lyhentyneenä) 16-millisenä versiona päivälleen elokuvan New Yorkin ensi-illan satavuotisjuhlayönä.

Vielä tänä päivänä Kansakunnan synty on – presidentti Wilsonin sanoin – ”salaman kirjoittamaa historiaa”. Kauniina, riipivänä, mahtipontisena ja ristiriitaisena se muistuttaa syvillä äänenpainoilla yhteisen ja maailmanlaajuisen elokuvakansakuntamme synnystä.

Kiitokset Cinema Mondolle ja Oulun elokuvakeskukselle tapahtuman mahdollistamisesta!