SUOMEN FILMIKULTTUURI HELSINKI ESITTÄÄ: KÄRSIMYSFESTIVAALI CINÉ-PASSIO
WHS TEATTERI UNION * Siltavuorenranta 18 * pääsiäispyhinä * 35mm * liput 7€/näytös – 20€/kaikki näytökset
Praise the Lord! Pääsiäisen ja uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlan kunniaksi viisi aitoamerikkalaista spektaakkelia kristinuskon syvimmästä olemuksesta!
Pitkäperjantai 14.4. klo 21.00
Norman Jewison, JESUS CHRIST SUPERSTAR (1973) 35mm
Festivaalin kickstart. Israelin erämaassa kuvattu filmatisointi Andrew Lloyd Webberin ja Tim Ricen rokkioopperasta on pitkäperjantain must-kamaa: energisen vetävästi toteutettu, hippihenkinen kuvaus Jeesuksen viimeisestä viikosta sekä hänen kiirastulestaan pettyneen Juudaksen ja palvovan Maria Magdalenan silmien edessä. Moraalifilosofiseltakin kannalta kiehtova teos saattaa – Gibsonin Passion of the Christin ohella – olla ainoa Jeesus-elokuva, joka ei ota kantaa Kristuksen jumaluuteen. Klassisessa ”Golden Turkey Awards” -teoksessa kolmannen luokan kantrilaulajaksi lytätty Ted Neeley voitti pääpalkinnon huonoimman Jeesus-tulkinnan kategoriassa.
Lankalauantai 15.4. klo 14.00
Irving Pichel, MARTTI LUTHER (1953) 35mm
Hollywoodin kommunistivainoissa mustalistattu ja ilmiantajaksi taipumaton mestariohjaaja Irving Pichel (mm. Zaroffin koirat, Destination Moon) joutui työskentelemään viimeiset elinvuotensa riippumattomille pikkuyhtiöille. Hänen Martti Luther -elämäkertansa syntyi Pohjois-Amerikan luterilaisen kirkon rahoittamana, ja se kuvattiin alkuperäisillä tapahtumapaikoilla Wittenbergissä ja Wartburgin linnassa. Kiihkeänä antifasistina ja kommunistisen puolueen jäsenenä tunnetulla Pichelillä oli aiempaakin kokemusta vastaavien kristillisten off-Hollywood -tuotantojen luotsaamisesta kunnialla satamaan: vuonna 1939 hän oli tehnyt kengännauhabudjetin Jeesus-elokuvan The Great Commandment, jossa itse Kristusta ei opillisista syistä saanut näyttää…
Lankalauantai 15.4. klo 17.00
John Huston, RAAMATTU (1966) 35mm
Legendaarisen överituottaja Dino De Laurentiiksen yritys filmata Raamattu pysähtyi puolikkaaseen ensimmäisestä Mooseksen kirjasta, ja monet muutkin lennokkaimmista suunnitelmista (mm. Bresson ohjaajana ja Chaplin Nooana) kariutuivat matkan varrella. Lopputuloksesta tuli silti spektaakkeleiden mielettömimmän vuosikymmenen ei-tästä-edemmäksi, joka kaikkien ökylavasteidensa keskellä kohoaa miltei avantgardistiseen lentoon. All star cast tarjoilee mm. George C. Scottin Abrahamina, Ava Gardnerin Saarana, Peter O’Toolen Herran enkelinä, Franco Neron Abelina – sekä ateisti Hustonin itsensä sekä Nooana että Jumalan äänenä. Nooan arkin viisi megalomaanista rekonstruktiota ovat elokuvalavasteiden älyvapainta historiaa.
Pääsiäissunnuntai 16.4. klo 15.00
Mervyn LeRoy, QUO VADIS? (1950) 35mm
Sienkiewiczin bestsellerin suursuosittu filmatisointi käänsi uuden, hurskastelevan värikkään sivun Hollywood-spektaakkelien maailmassa, jonka vanavedessä takoivat dollareita niin Kymmenen käskyä, Ben Hur kuin Sinuhe egyptiläinenkin. LeRoyn elokuvaa ei mikään seuraajista ole kyennyt ylittämään: Rooman liepeillä Cinecittássa kuvattu kertomus keisari Neron kristittyjen vainoista on edelleen tulta ja tappuraa, jonka tunnot ammentavat suoraan maailmansodasta keskitysleireineen. Peter Ustinovin tulkinta hullusta, piinatusta Nerosta on vähintääkin klassinen; Deborah Kerr hehkuu lumoavana alkukristittynä keskellä katakombien hämärää. Näytämme elokuvasta räiskyvän värikylläisen Technicolor-printin.
Pääsiäismaanantai 17.4. klo 18.00
Mel Brooks, MIELETÖN MAAILMANHISTORIA (1981) 35mm
Kärsimysfestivaalin päätteeksi tarjoamme vaihtoehtoisen näkemyksen ihmis- ja kristikunnan taipaleesta, ja annamme jopa evoluutioteorialle mahdollisuuden. Orson Wellesin isännöimä historian pikaoppitunti etenee episodeittain 2001: avaruusseikkailun apinamaailmasta kohti Tähtien sota -tulevaisuutta, jota onnistutaan parodioimaan muutamassa minuutissa tehokkaammin kuin koko Avaruusboltseissa. Kirkkohistorian käännekohdat esitetään milloin slapstick- ja milloin Busby Berkeley -suotimien läpi, ja ihmisyyden perustotuudet ovat muutenkin kohdillaan: ”It’s good to be the king.” Näytös on omistettu tammikuussa edesmenneelle John Hurtille, joka näyttäytyy Jeesuksen osassa.
- – -
Kaikissa elokuvissa on suomen- ja ruotsinkieliset tekstit.
yhteistyössä: Evangelical Lutheran Church in America & Association WHS ry.
- – -
Osta festivaalipassi TÄÄLTÄ
Osta yksittäisliput TÄÄLTÄ